Power Delivery, hoe werkt het?

Power Delivery, hoe werkt het?

Power Delivery? Hoe werkt het?

 

De term usb-pd kom je vaak tegen in de specificaties van opladers, waarbij pd staat voor power delivery. Maar wat is usb-pd precies, vraag je je misschien af. In dit artikel leggen we uit wat je nodig hebt en wat je nodig hebt.

Wil je je smartphone, tablet of laptop zo snel mogelijk opladen, dan heb je meer nodig dan een krachtige oplader. Het netsnoer moet ook geschikt zijn voor een hoge stroomdoorvoer en idealiter ook voor gegevensoverdracht. Sommige opladers hebben een gei╠łntegreerde kabel met een USB-C-connector of worden geleverd met een goede kabel, maar de meeste hebben geen kabel.


Als u uw eigen kabel wilt kopen, raden we het USB-C naar USB-C-model aan, dat USB-PD (Power Delivery) ondersteunt, een maximale output heeft van 100 W (20 V en 5 A) en een gegevensoverdrachtsnelheid van 10 GB per seconde. Een goede kabel is gecertificeerd door de onafhankelijke USB-IF organisatie. Je kunt het bekijken op usb.org/products. Deze gecertificeerde kabel is compatibel met de USB-PD-standaard en gebruikt een USB-C naar USB-C-connector voor razendsnelle gegevensoverdracht.


De meeste kabels zijn ook compatibel met het Thunderbolt3-protocol, waardoor ze geschikt zijn om met één kabel een laptop op een dockingstation aan te sluiten. Voor dit type kabel betaal je zo'n 55 euro. Een kabel van 100 watt die alleen je toestel oplaadt, is met 30 euro een stuk goedkoper.


Ontwikkelen USB-PD


Het snel opladen van je accu vraagt niet alleen om een goede accu en een krachtige oplader, maar ook om het juiste laadprotocol. Zonder het snel laadprotocol gebeurt er niets of gaat alles mis. Na de lancering van usb-c ontwikkelden fabrikanten hun eigen gesloten snellaad protocollen voor usb-c, en het onafhankelijke en gezaghebbende USB Implementers Forum (USB-IF) had al in 2012 een open snellaad standaard, met de mededeling Ready for usb power levering (usb-pd). Sindsdien is de norm vele malen herzien en uitgebreid.
 

De snelste laadsnelheid is via het protocol "usb power delivery programmeerbare voeding" of usb-pd-pps. Usb-pd-pps kan tot 100 watt (20 volt en 5 ampère) over een USB-C-aansluiting overbrengen, zodat hij naast smartphones ook tablets en laptops kan opladen. Fabrikanten moeten hun eigen opladers, kabels, powerbanks en mobiele apparaten geschikt maken voor USB-PD. De implementatie van usb-pd kwam traag op gang, en zeker niet vlekkeloos.

In 2015 en 2016 stopten enkele bekende (en veel dubieuze) merken met de verkoop van hun USB-C-kabels omdat ze de USB-C-specificatie niet goed volgden. Aangezien er geen ingebouwde 56 kΩ (kilo ohm) weerstand in de USB-kabel zit, kan het apparaat hierdoor meer energie uit de oplader halen dan mogelijk is.
 

Dit kan bijvoorbeeld kabels beschadigen of erger nog, de batterij van het apparaat en brandgevaar opleveren. Na tussenkomst van bedrijven als Google en meer focus op USB-IF-certificering is het probleem minder geworden. In 2020 kun je ervan uitgaan dat
 

Bekende merken USB-C kabels zijn prima in orde. Zeker als de kabel gecertificeerd is zoals eerder vermeld.
 

Google is een van de grootste verhuizers van USB-PD. Vanaf 2019 moeten Android-smartphones met Android-versies 9 en 10 USB-PD-compatibel zijn met een standaardprofiel van 15 watt (5 volt en 3 ampère) en een USB-C-aansluiting. Dat meldde XDA Developers destijds op basis van een gelekt Google-document. In het document staat dat moderne smartphones die geen USB-PD ondersteunen, geen toegang hebben tot Google-services.
 

Naast USB-PD kunnen fabrikanten nog steeds hun eigen snellaad technologie gebruiken, zoals Qualcomm's Quick Charge. Dat laatste wordt echter steeds minder belangrijk. In juli 2020 introduceerde Qualcomm zijn protocol, Quick Charge 5, dat niet eens meer een eigen standaard gebruikte, maar in plaats daarvan het usb-pd-pps-protocol gebruikte. Een gigantische stap naar echt universeel opladen met USB-C.
 

USB PD in powerbank
 

Usb-pd(-pps) is niet alleen geschikt voor smartphones, tablets en laptops, maar ook voor accessoires met batterijen. Powerbanks zijn de bekendste. Powerbanks zijn al lang beperkt tot 18 watt bij het opladen van apparaten via USB-C, vooral via Quick Charge 3.0. Usb-pd(-pps) brengt daar verandering in, hoewel accessoiremerken de technologie op de juiste manier in hun powerbanks moeten implementeren.
 

We hebben van verschillende fabrikanten gehoord dat dit erg lastig is, zeker als de powerbank meerdere poorten heeft en ook nog met andere protocollen moet werken, zoals Quick Charge 3.0. De ingebouwde chipset op een batterij moet bijvoorbeeld correct worden geprogrammeerd om de output goed te verdelen.
 

Bekende merken als Ravpower, Xtorm en Anker brachten vorig jaar powerbanks uit met een maximale USB-C output van 45 watt, gevolgd door 60 watt. Zo'n krachtige powerbank helpt niet alleen om smartphone-accu's sneller op te laden.
 

De technologie opent ook nieuwe mogelijkheden. Dergelijke powerbanks zijn krachtig genoeg om sommige moderne laptops met USB-C-poorten op te laden, hoewel dit langzamer is dan de originele AC-oplader.
 

Daar gaat verandering in komen, want er komen steeds meer (betrouwbare) powerbanks met een maximale USB-C output van 100 watt. Dat is een flinke upgrade van 60 watt en krachtig genoeg om een MacBook volledig op te laden. Tot slot werkt zo'n powerbank ook op Windows-laptops die minimaal een 90 watt USB-C oplader nodig hebben, zoals de Dell Vostro 7590.

      17-04-2022 10:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Heb je hulp nodig?

Heb je hulp nodig?

Neem op werkdagen contact op met onze deskundige klantenservice
tussen 08:30 en 17:00 via e-mail, telefoon of WhatsApp.
Wij zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar op:
073-2340303